1. Προσπάθησε να ενημερωθείς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για τα οφέλη και τις ορθές πρακτικές μεθόδους  επιτυχίας του αποκλειστικού θηλασμού.
   
 2. Ζήτησε από τους γιατρούς και τις νοσοκόμες στο μαιευτήριο όπου θα γεννήσεις να   εφαρμόσουν τουλάχιστον για το δικό σου παιδί τα 10 βήματα.
   
 3. Ζήτησε βοήθεια για να κρατήσεις το βρέφος σου σε επαφή σώμα με σώμα αμέσως μετά τη γέννηση και  να ξεκινήσετε το θηλασμό το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννηση.
   
 4. Ζήτησε βοήθεια από το προσωπικό  του νοσοκομείου /κλινικής για να θηλάσεις αλλά  και για το πως να διατηρήσεις τη γαλουχία ακόμη κι αν πρέπει να αποχωριστεις το νεογέννητό σου.
   
 5. Μάθε τη σωστή τεχνική για το θηλασμό. Το μωρό πρέπει να θηλάζει με το στόμα του καλά ανοιχτό και παίρνοντας στο στόμα του τη θηλή και τη θηλαία άλω.
   
 6. Μη δώσεις στο νεογέννητο καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
   
 7. Εφάρμοσε την πρακτική “rooming in”, δηλαδή κράτησε το μωρό μαζί σου στο δικό σου δωμάτιο 24 ώρες την ημέρα. Περιόρισε τις επισκέψεις στο ελάχιστο για να ξεκουράζεσαι.
   
 8. Θήλασε ελεύθερα και αποκλειστικά δηλαδή όταν και για όση ώρα το μωρό το αποζητάει.
   
 9. Μη δώσεις τεχνητές θηλές ή πιπίλες στο μωρό σου. Τα μωρά που θηλάζουν δεν πρέπει να συγχύζουν τον τρόπο που παίρνουν τη μητρική θηλή με άλλα αντικείμενα στο στόμα.
   
 10. Ζήτησε βοήθεια από Υποστηρικτικές ομάδες όσο πιο γρήγορα γίνεται αν έχεις οποιεσδήποτε δυσκολίες.